Plotpoints

Wat zijn plotpoints?

Mooier en kernachtiger dan Wikipedia kan ik het niet bedenken.

'Een plotpoint is een tijdstip in de plot van een film, toneelstuk of boek waarin het verhaal een belangrijke wending neemt.'

Nou hoor ik je denken: mijn leven is toch geen film of toneelstuk? 

Nee, misschien niet letterlijk. Maar reken maar dat in ieders leven dus in elk levensverhaal verschillende plotpoints zitten.

Welke gebeurtenissen waren voor jou betekenisvol en hebben je leven een wending gegeven? Schrijf ze maar eens op.

Geef zo'n plotpoint een titel en je weet gelijk waar dit specifieke verhaal over moet gaan. En ook waar het niet over moet gaan. 

Als je je verhalen liever vertelt dan ze zelf op te schrijven, zal je merken dat we het voornamelijk over je plotpoints zullen hebben.

Wie ben ik?

Laat ik mijn eigen levensverhaal voor nu zo kort mogelijk samenvatten. 

Ik ben Martijn Leijen en woon afwisselend op het platteland in Groningen en op een berg in Spanje.

Ik studeerde in de jaren tachtig af op de School voor de Journalistiek in Utrecht en begon daarna aan een lange reis als verslaggever en interviewer voor verschillende bladen en kranten.

Laat ik er een paar noemen: Nieuw Revu, Playboy, Vrij Nederland, De Volkskrant en Het Parool. 

Na een jaar of twintig begon ik het journalistieke werk te combineren met dat van dramaturg en scenarioschrijver. Ik werkte en schreef mee aan uiteenlopende televisieseries en films. 

Ik zal je de lijst besparen. Maar door dat werk kwam ik voor het eerst met de term 'plotpoints' in aanraking. En ik kan je vertellen dat ik daar bij het schrijven scenario's veel aan heb gehad.

Terug naar de levensverhalen. Wat ik eigenlijk doe is het combineren van journalistieke ervaring met dramaturgische kennis. Dat klinkt misschien wat hoogdravend maar geloof me: het is een perfecte combinatie om levensverhalen te schrijven.

Meer weten? Ik leg je mijn werkwijze graag persoonlijk uit. En natuurlijk ben ik benieuwd naar wat jij te vertellen hebt.

Ik druk je nogmaals op het hart om jouw unieke verhalen niet verloren te laten gaan. Jij bent de enige die ze kan vertellen.